ARC

Skillnaden mellan olika typer av segelbåtar

Eftersom du har hittat hit antar vi att du är sugen på att köpa en segelbåt, men har du bestämt dig för vilken typ av segelbåt som bäst passar dina behov? Det finns mer eller mindre ett oändligt antal segelbåtar att välja på, men några av de vanligaste varianterna är enskrovsbåtar, katamaraner och trimaraner. Egyptierna var tidigt ute med att använda segeldukar, men de första kvarlämningarna vi har bekräftar att Fenicierna gav sig ut på långseglats cirka år 3 000 f.Kr. På den tiden fick de förlita sig på stjärnorna och båt med köl för att komma fram till sin destination. Idag har vi lyckligtvis kommit lite längre än så. 

Katamaranen är ett populärt alternativ bland seglingsentusiaster som planerar att njuta av spektakulära semestrar i Karibien eller Medelhavet. Dessa lyxiga båtar erbjuder det bästa från båda världar: här får du en stilren segelbåt med stora ytor, optimal bekvämlighet och flexibilitet med hög sjösäkerhet. Katamaranen har oftast två motorer med en motor i varje skrov, vilket ger dig en riktigt bra manöverförmåga i trånga hamnar.

Detta är perfekt när man vill segla runt i skärgårdarna och besöka små hamnar i Medelhavet eller Karibien. Eftersom man inte brukar ha bråttom under sin segelsemester är det också vanligt att köra med bara en motor. Med en motor kan du spara på bränsle och alltid känna dig trygg med att det finns en extra motor utifall någonting skulle ske. Katamaranens stabilitet gör att kursen inte påverkas så markant av asymmetrisk motorkraft.olika typer av segelbåtar

En trimaran har ett huvudskrov och två parallella mindre skrov. Denna typ av båt tenderar att användas i samband med kappsegling. Men du kanske inte planerar en sådan extrem båtsemester? En smidig lösning är att köpa båt med Charter Management via ett svenskt bolag som More Sailing, vilket innebär att du får avkastning på din investering samtidigt som du äger din båt 100%. Läs mer om hur det fungerar här.

olika typer av segelbåtar

Läs Checklista för inköp av en begagnad båt.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn